VIANOCE - čarovné to slovo hlavne pre deti.Tajomno,očakávanie,voľno a zvýšený ruch v kuchyni.
Určite a nielen u nás sa na Vianoce pečú okrem iných dobrôt aj medovníčky. Skúšala som veľa receptov, ale najviac sa my osvedčil tento:
650 g hladkej múky,250 g práškového cukru, 2 čl sódy bikarbóny, 2 čl perníkového korenia, 50 g masla, 100 g ( 2 pl ) tekutého medu, 4 celé vajcia
Zmiešam spolu sypké zložky, pridám zvyšok a cesto dobre vymiesim.Spravidla, ale musím pridať múku a to vtedy, ak je cesto redšie a “lepivé”. Pridávam dovtedy pokiaľ nemá cesto konzistenciu plastelíny. Dám ho do igelitového sáčku a nechám v chlade odpočívať aj niekoľko hodín ( stačí aj 1 – 2 hod. ). Potom ho vyvaľkám na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujem medovníčky. Potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote rúry asi 200 stupňov dovtedy, kým nezružovejú – stačí niekoľko minút. Sú veľmi chutné a hlavne mäkké. Potom stačí ozdobiť alebo ešte pred vložením do rúry ozdobiť orechom. Niekedy nestačím ani zaželať dobrú chuť a sú preč.
Poznámka: práškový cukor si meliem sama, pretože do niektorých receptov nemám dobrú skúsenosť s kupovaným práškovým cukrom pre prísady, ktoré obsahuje.
Medovníčky sú hotové. Už stačí zabezpečiť ten zvyšok a pokojné sviatky Vianoc môžu prísť.
december 22nd, 2008 at 0:43
určite vyskušam, vyzerajú skvele
november 29th, 2009 at 16:54
Už sa častejšie kamarátim s pani Sklerózou a recepty si nepamätám,tieto medovníčky pečiem už 28 r.
prepáč. Cesto sa lepí keď je viac medíku.
február 19th, 2010 at 13:53
Vianoce sú este daleko, ale cas letí a ani sa nenazdáme budú tu. Potom aj ja pridám nejaky ten recept. Luba
august 5th, 2011 at 3:10
Tak tohle,kdyz Buh dá,urcite na Vánoce vyzkousím.
december 24th, 2011 at 8:50
ahojte, vyskusala som ich, naozaj su medovnicky mäkke. Velmi dobry recept.
december 11th, 2012 at 16:15
a aka je to porcia na jeden plech??
december 11th, 2012 at 19:57
Ak vyvaľkáte cesto na hrúbku 3 -4 mm,tak to bude na 4 -5 plechov
október 30th, 2013 at 0:35
…a já taky vyzkouším jistojistě :-)neboť je mi recept velice sympatický