Medovníčky

Posted by: Babka in Všeobecné Add comments

VIANOCE  -  čarovné to slovo hlavne pre deti.Tajomno,očakávanie,voľno a zvýšený ruch v kuchyni.

Určite a nielen u nás sa na Vianoce pečú okrem iných dobrôt aj medovníčky. Skúšala som veľa receptov, ale najviac sa my osvedčil tento:

650 g hladkej múky,250  g práškového cukru, 2 čl sódy bikarbóny, 2 čl perníkového korenia, 50 g masla, 100 g ( 2 pl ) tekutého medu, 4 celé vajcia

Pri zdobení pomáhali aj vnučkyZmiešam spolu sypké zložky, pridám zvyšok a cesto dobre vymiesim.Spravidla, ale musím pridať múku a to vtedy, ak je cesto redšie a “lepivé”. Pridávam dovtedy pokiaľ nemá cesto konzistenciu plastelíny. Dám ho do igelitového sáčku a nechám v chlade odpočívať aj niekoľko hodín ( stačí  aj 1 – 2 hod. ). Potom ho vyvaľkám na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujem medovníčky. Potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote rúry asi 200 stupňov dovtedy, kým nezružovejú – stačí niekoľko minút. Sú veľmi chutné a hlavne mäkké. Potom stačí ozdobiť alebo ešte pred vložením do rúry ozdobiť orechom. Niekedy nestačím ani zaželať dobrú chuť a sú preč.V sladkých papučkách sa lepšie kráča

Poznámka: práškový cukor si meliem sama, pretože  do niektorých receptov nemám dobrú skúsenosť s kupovaným práškovým cukrom pre prísady, ktoré obsahuje.

MedovníčkyMedovníčky sú hotové. Už stačí zabezpečiť ten zvyšok a pokojné sviatky Vianoc môžu prísť.

8 Responses to “Medovníčky”

  1. danica Says:

    určite vyskušam, vyzerajú skvele

  2. danica Says:

    Už sa častejšie kamarátim s pani Sklerózou a recepty si nepamätám,tieto medovníčky pečiem už 28 r.
    prepáč. Cesto sa lepí keď je viac medíku.

  3. Luba Says:

    Vianoce sú este daleko, ale cas letí a ani sa nenazdáme budú tu. Potom aj ja pridám nejaky ten recept. Luba

  4. Jana Says:

    Tak tohle,kdyz Buh dá,urcite na Vánoce vyzkousím.

  5. alena Says:

    ahojte, vyskusala som ich, naozaj su medovnicky mäkke. Velmi dobry recept.

  6. byhy Says:

    a aka je to porcia na jeden plech??

  7. Babka Says:

    Ak vyvaľkáte cesto na hrúbku 3 -4 mm,tak to bude na 4 -5 plechov

  8. Charlotta Says:

    …a já taky vyzkouším jistojistě :-)neboť je mi recept velice sympatický :-)

Leave a Reply